Wil je met ons in contact komen?

  Hefschuifpui of kiepschuifpui: de verschillen uitgelegd

  Er wordt veel gesproken over kunststof schuifpuien, maar we horen bij KozijnPlan vaak dat het niet bij iedereen bekend is dat er meerdere soorten schuifpuien zijn. Voordat je een nieuwe schuifpui aanschaft, is het goed om te weten welke soorten er zijn en wat de verschillen precies zijn. Alleen op deze manier kun je een weloverwogen keuze maken.

  Scroll verder

  De 2 varianten: een hefschuifpui en een kiepschuifpui

  Bij de meeste leveranciers zul je de keuze hebben tussen een kunststof hefschuifpui of een kunststof kiepschuifpui. Dit zijn namelijk de twee meest gekozen soorten schuifpuien. Het belangrijkste verschil tussen deze twee soorten is de werking van de schuifpui, waarbij de namen van de schuifpuien al veel informatie weggeven.

  Een kunststof hefschuifpui is een schuifpui die door middel van een hefboombeweging kan worden opengeschoven. Het hefboommechanisme in de schuifpui zorgt ervoor dat de schuifpui wordt ‘geheft’ voordat de schuifpui opengeschoven wordt.

  Bij een kiepschuifpui is er geen sprake van een hefboombeweging, maar van een ‘kiepbeweging’. Om de schuifpui te openen dient de hendel naar voren te worden gehaald waarna de schuifpui naar voren gaat (deze wordt als het ware naar binnen gekiept). Daarnaast kan de schuifpui vastgezet worden in de kiepstand, net zoals we ook kennen bij ramen met een kiepstand.

  De verschillen tussen een hefschuifpui en kiepschuifpui op een rij

  • Het bedieningsgemak: het openschuiven van de hefschuifpui gaat een stuk lichter en gemakkelijker dan het openschuiven van de kiepschuifpui.
  • De mogelijkheden voor de grootte: voor de hefschuifpui zijn alle gewenste afmetingen mogelijk, terwijl de kiepschuifpui maximale afmetingen heeft.
  • De posities van de schuifpui: een hefschuifpui kan ik elke gewenste positie worden gezet. De kiepschuifpui daarentegen kan enkel op de kiepstand of volledig open.
  • Met of zonder drempel? Bij een hefschuifpui is er geen sprake van een drempel en bij de kiepschuifpui is dat wel het geval.
  • Het onderhoud: met een schuifpui van kunststof heeft u het minste onderhoud. Een kunststof hefschuifpui vraagt daarnaast minder onderhoud dan een kunststof kiepschuifpui.
  • De prijsverschillen: een hefschuifpui is duurder in aanschaf dan een kiepschuifpui.

  De verschillen nader toegelicht

  Het bedieningsgemak van de schuifpui

  Het hefboommechanisme van de hefschuifpui zorgt ervoor dat het openschuiven erg licht gaat. De hefboom doet namelijk in principe het zware werk waarna de schuifpui vervolgens eenvoudig opengeschoven kan worden. Bij de kiepschuifpui dient het ‘zware werk’ zelf gedaan te worden met het bedienen van de hendel. Dit gaat daardoor een stuk zwaarder en kan voornamelijk een probleem zijn voor jonge kinderen en ouderen.

  De mogelijkheden voor de grootte van de schuifpui

  Voor een hefschuifpui kies je zelf de breedte en je kunt daarnaast ook kiezen voor het aantal delen waaruit de schuifpui moet bestaan. Een kiepschuifpui daarentegen kan maximaal 3 meter breed zijn. Hierdoor is de kiepschuifpui niet geschikt voor elke situatie.

  De posities van de schuifpui

  De hefschuifpui kan bij het openschuiven op elke gewenste positie worden vastgezet. Voor de kiepschuifpui zijn er twee standen: de kiepstand en volledig open.

  Schuifpui met of zonder drempel?

  Of er sprake is van een drempel heeft te maken met de rails van de schuifpui. Voor een hefschuifpui geldt dat de rails op gelijke hoogte van de vloer zit waardoor er geen drempel is. Bij de kiepschuifpui is er wél sprake van een drempel, omdat de rails niet in de vloer kan worden gemonteerd.

  Het onderhoud van de schuifpui

  Allereerst zal het materiaal van de schuifpui in belangrijke mate de hoeveelheid onderhoud bepalen. Kunststof is daarbij een betere keuze dan hout of aluminium, omdat kunststof het minste onderhoud nodig heeft. Dit geldt dus ook voor een kunststof hefschuifpui en een kunststof kiepschuifpui. Bij een kiepschuifpui is er echter nog wel sprake van wat extra onderhoud. Dit heeft te maken met het systeem van de kiepschuifpui. De schuifpui wordt namelijk niet volledig ondersteund wanneer deze geopend is.

  De prijsverschillen

  Natuurlijk is ook het prijsverschil belangrijk. Over het algemeen is de hefschuifpui duurder dan de kiepschuifpui. De prijs is echter ook afhankelijk van de keuzes die je maakt met betrekking tot de schuifpui, zoals de afmetingen en de montagewijze.

  En wat is de beste keuze? Een hefschuifpui of een kiepschuifpui?

  Dit is natuurlijk volledig afhankelijk van jouw eigen wensen en jouw situatie, maar over het algemeen kan gezegd worden dat de hefschuifpui de beste keuze is. Deze heeft namelijk de beste en meeste voordelen te bieden ten opzichte van de kiepschuifpui. De prijs van de hefschuifpui ligt wel hoger, maar dit is te verklaren door de verschillen in de twee schuifpuien. Voor veel mensen zijn de voordelen doorslaggevend en wordt er, ondanks de hogere prijs, gekozen voor de hefschuifpui.

  Een kunststof hefschuifpui koop je bij KozijnPlan

  Bij KozijnPlan kun je terecht voor een kunststof hefschuifpui. Wil je graag een kunststof schuifpui maar heb je het geld even niet voorhanden? Dat is geen probleem! Bij KozijnPlan kun je namelijk ook in maandelijkse termijnen betalen. Voor meer informatie en een gratis en vrijblijvende aanbieding op maat kun je telefonisch contact met ons opnemen of een contactformulier invullen.

  Ontdek onze hefschuifpuien!

  Bij KozijnPlan bieden we hefschuifpuien aan van top kwaliteit. Wil je meer weten of een afspraak maken? Vul dan ons formulier in!

  Wist u dat uw browser verouderd is?

  Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

  Upgrade hier uw browser
  Ga verder op eigen risico