Wil je met ons in contact komen?

    Beslagen HR-glas

    Van hoogrendementsglas (HR-glas) bestaat vaak onterecht het beeld dat dit glas niet mag beslaan. Veel mensen zijn dan ook verbaasd als het HR-glas wel beslaat en vragen zich af of dit wel goed is. Het antwoord is ja! Het is juist goed als je HR-glas aan de buitenkant beslaat. Hieruit blijkt dat je uitstekend isolerend glas hebt.

    Scroll verder

    Hoe kan het dat ramen beslaan?

    Om uit te kunnen leggen waarom het goed is dat je ramen beslaan, is het belangrijk om te weten waarom de ramen beslaan. Dit heeft te maken met de buitentemperatuur en de luchtvochtigheid. Bepaalde combinaties tussen deze temperatuur en vochtigheid zullen ervoor zorgen dat je raam aan de binnen- of buitenkant kan beslaan.

    Hoe ontstaat condensvorming aan de buitenkant van het HR-glas?

    Aan de buitenkant van het raam zal er condens optreden als je ramen goed geïsoleerd zijn, de temperatuur buiten laag is en de luchtvochtigheid hoog. Dit gebeurt meestal in de ochtenden in het voor- en najaar en deze condensvorming is niet te vorkomen. In de loop van de ochtend zal de buitentemperatuur toenemen en de luchtvochtigheid afnemen, waardoor de condens op de ramen vanzelf weer zal verdwijnen.

    “Een lage buitentemperatuur en hoge luchtvochtigheid zorgen ervoor dat er condens aan de buitenkant van de ramen ontstaat.”

    Het kan voorkomen dat je overal in huis dezelfde glassoort hebt, maar dat niet elk raam (evenveel) beslaat. Dit veroorzaakt vaak verwarring of de condensvorming wel goed is. Ook dit is niet erg en is goed te verklaren. Of een raam wel of niet beslaat is namelijk ook afhankelijk van bijvoorbeeld de wind en de mate van beschutting. Zo zal de kans op condensvorming bijvoorbeeld kleiner zijn als er veel wind op het raam staat.

    Hoe ontstaat condensvorming aan de binnenkant van het HR-glas?

    Er zal condens optreden aan de binnenkant van het raam als er een groot verschil is in de temperatuur binnen en buiten. Dit doet zich bijvoorbeeld voor wanneer je aan het douchen of aan het koken bent en er veel warme lucht vrijkomt in huis, terwijl het buiten koud is. Ook hier geldt dat het meestal voorkomt in het voor- en najaar. Naarmate de temperaturen buiten stijgen, zal de kans op condensvorming aan de binnenzijde afnemen.

    “Bij een groot temperatuurverschil tussen binnen en buiten ontstaat er condens aan de binnenkant van de ramen.”

    In principe is het niet erg als het glas aan de binnenkant beslaat, maar het is wel verstandig om hier iets aan te doen of om het op te lossen. Het duidt er namelijk op dat je huis te vochtig is en dat is niet goed voor je gezondheid als dit te vaak voorkomt. De luchtkwaliteit wordt hierdoor aangetast en denk bijvoorbeeld eens aan de schimmel die kan ontstaan als je huis vaak vochtig is. De oplossing voor vochtproblemen in je woning is om goed te ventileren. Hierdoor wordt de luchtvochtigheid verlaagd en is de kans op condensvorming aan de binnenkant van het glas kleiner.

    Hoe ontstaat condensvorming tussen het HR-glas?

    Dit is de enige vorm van condensvorming die niet goed is. Zodra condens zich tussen de twee glasplaten bevindt, is de kans groot dat het glas lek is. Heb je last van condens tussen het glas? Dan is het verstandig om contact op te nemen met de glasleverancier.

    Heb je nog geen HR-glas?

    HR-glas heeft vele voordelen te bieden, waaronder de uitstekende isolatie. In combinatie met kunststof kozijnen heb je een goed isolerend geheel en geniet je niet alleen van warmte-, maar ook van geluidsisolatie. Je zult meer wooncomfort ervaren én je verhoogt de waarde van jouw woning.

    Wil je jouw huidige kozijnen en glas vervangen en kies je voor een goed geïsoleerd huis met isolerende kunststof kozijnen in combinatie met HR++ glas? Wij komen graag bij je langs voor een adviesgesprek op maat!

    Gratis adviesgesprek

    Eén van onze adviseurs komt graag geheel vrijblijvend bij u thuis langs om u alles te vertellen over de mogelijkheden. Na afloop ontvangt u een aanbieding op maat.

    Neem contact op
    Wist u dat uw browser verouderd is?

    Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

    Upgrade hier uw browser
    Ga verder op eigen risico