Wil je met ons in contact komen?

    Montage op stelkozijnen

    De montagewijze is van groot belang voor de kwaliteit van kunststof kozijnen. Hierbij wordt over het algemeen montage op stelkozijnen aangeraden. Dit is dan ook de montagewijze die KozijnPlan hanteert (indien mogelijk). Maar wat is montage op stelkozijnen precies en welke voor- en nadelen heeft deze montagewijze? En zijn er ook nog andere manieren om te monteren?

    Scroll verder

    Op zoek naar hoogwaardige kunststof kozijnen met montage op stelkozijnen en de mogelijkheid om per maand te betalen? Bel ons nu op 088 600 1300 voor meer informatie en een adviesgesprek op maat.

    Hoe wordt er precies gemonteerd bij montage op stelkozijnen?

    Om te begrijpen hoe montage op een stelkozijn in zijn werk gaat, is het allereerst van belang om te weten wat een stelkozijn precies is. Een stelkozijn is een kozijnen frame voorzien van folie en een rubberen aanslag die het echte kozijn moet ondersteunen.

    Bij montage op stelkozijnen wordt het stelkozijn in de muuropening geplaatst. Het stelkozijn is dan de verbinding tussen de binnen- en buitenmuur. Het echte kozijn wordt uiteindelijk tegen dit stelkozijn geplaatst, waardoor het stelkozijn niet meer zichtbaar is.

    Wat zijn de voordelen van montage op stelkozijnen?

    Montage op stelkozijnen kent een groot aantal voordelen, waarvan een groot deel met elkaar samenhangt. De belangrijkste voordelen zijn:

    • minder kans op beschadigingen;
    • langere levensduur;
    • nette afwerking – geen kitvoegen;
    • duurzame afdichting tegen water, wind (tocht) en geluid;
    • isolatiewaarde blijft gewaarborgd;
    • werking van het kozijn door temperatuurschommelingen wordt opgevangen;
    • betere inbraakveiligheid.

    Het belangrijkste voordeel van stelkozijnen is dat de kwaliteit gewaarborgd blijft. Tijdens, maar ook na de montage is er minder kans op beschadigingen aan het kozijn en rondom het kozijn (bijvoorbeeld beschadigingen aan de muur). Dit zorgt ervoor dat de levensduur verlengd wordt en er een langere garantie- en serviceperiode kan worden gegeven.

    Een ander belangrijk voordeel is de inbraakveiligheid. Door de stevigheid van de constructie is het voor een inbreker moeilijker om binnen te komen. Kunststof stelkozijnen zijn dan ook een vereiste voor keurmerken met betrekking tot veiligheid, zoals het PKVW en SKG.

    Wat zijn de nadelen van montage op stelkozijnen?

    Naast alle voordelen kent montage op stelkozijnen ook nadelen:

    • meer tijd benodigd voor de montage;
    • deze montagewijze is duurder dan zonder stelkozijnen.

    Monteren op stelkozijnen is meer werk voor de monteurs, waardoor er meer tijd nodig zal zijn voor het plaatsen van kozijnen. Logischerwijs betekent meer tijd ook meer kosten. De kosten voor montage op stelkozijnen zullen dan ook hoger uitkomen dan montage zonder stelkozijnen. Dit komt niet alleen door de benodigde tijd, maar ook door het extra materiaal dat moet worden gebruikt voor de stelkozijnen.

    Deze nadelen zijn niet groter dan de voordelen. Uiteindelijk zullen de kosten alsnog oplopen als er zonder stelkozijnen wordt gemonteerd. Er is dan een grote kans op schade na verloop van tijd en de uiteindelijke totale kosten zullen dan de kosten van montage op stelkozijnen overtreffen.

    Gratis adviesgesprek

    Eén van onze adviseurs komt graag geheel vrijblijvend bij u thuis langs om u alles te vertellen over de mogelijkheden. Na afloop ontvangt u een aanbieding op maat.

    Neem contact op

    Montage op kunststof of houten stelkozijnen?

    Montage op stelkozijnen is een goede montagewijze, maar er is wel een verschil tussen het materiaal van het stelkozijn. Stelkozijnen kunnen namelijk van kunststof of hout gemaakt zijn. Waar hout vroeger de standaard was, is sinds kort kunststof in opkomst. Nog lang niet alle kunststof kozijnen bedrijven maken gebruik van kunststof stelkozijnen, maar steeds meer mensen beginnen de voordelen van dit materiaal als stelkozijn te zien.

    Kunststof is een goed materiaal om als stelkozijnen te dienen. Kunststof stelkozijnen zijn namelijk van zichzelf bijvoorbeeld al bestendig tegen weersinvloeden en hebben een lange levensduur.

    Houten stelkozijnen moeten in eerste instantie een aantal verwerkingen ondergaan voordat het materiaal geschikt is als stelkozijn. Het hout moet bijvoorbeeld met grondverf behandeld worden om weersinvloeden tegen te kunnen gaan. Hiermee moet het houten stelkozijn langer meegaan en zorgen voor een betere isolatie.

    Kunststof stelkozijnen Houten stelkozijnen
    Voordelen Voordelen
    + zorgt voor een betere montagewijze. + zorgt voor een betere montagewijze.
    + van zichzelf bestendig tegen weersinvloeden
    + Neemt geen vocht op (onderhoudsarm, rot niet én schimmelt niet).
    + Voldoet aan duurzaamheid.
    Nadelen Nadelen
    n.v.t. - Moeten behandeld worden tegen weersinvloeden.
    - Kans op houtrot wat moeilijk te herstellen is.

    Wat is het alternatief?

    Kunststof kozijnen bedrijven die niet op stelkozijnen monteren, plaatsen het kozijn rechtstreeks in de muuropening. Dit wordt ook wel stompe montage of koud in de spouw plaatsen genoemd. Om op deze manier te kunnen monteren is het nodig om bijvoorbeeld veel te boren. Daarnaast moet de opening nog afgedicht worden. Dit wordt over het algemeen gedaan met pur en compriband.

    Er zijn in de meeste gevallen weinig voordelen te benoemen voor deze methode. De enige reden waarom kunststof kozijnen bedrijven de kozijnen door middel van stompe montage plaatsen, is omdat het goedkoper is voor het bedrijf en de klant.

    De belangrijkste nadelen van stompe montage zijn de mogelijke beschadigingen die veelal optreden en de daarbij behorende veiligheid.
    Doordat een muur tijdens weersinvloeden niet ‘werkt’ en kunststof kozijnen wel, kan deze werking niet opgevangen worden. Hierdoor kan de rechtstreekse verankering tussen het kozijn en de muur los gaan zitten. Dit heeft als gevolg dat het kozijn los komt te zitten en dit zorgt voor onveilige situaties. Daarnaast kan dit loszittende kozijn ook scheuren in de binnenmuur of lekkage veroorzaken.

    De voordelen De nadelen
    + Minder tijd benodigd voor montage. - De rechtstreekse verankering tussen het kozijn en de muur kan na verloop van tijd los komen te zitten.
    + Goedkoper (lagere montage- en materiaalkosten). - Lagere winddichtheid door de slechtere (kier)afdichting.
    - Grote kans op schade tijdens en na montage.
    - Afdichting gaat niet lang mee (ca. 5 jaar).
    - Minder nette afwerking.
    - Minder lange levensduur.

    KozijnPlan monteert, indien mogelijk, op kunststof stelkozijnen

    Bij KozijnPlan werken we volgens de bouwvoorschriften en waar mogelijk conformeren wij ons aan de VKG normen. Om deze redenen monteert KozijnPlan in bijna alle gevallen op kunststof stelkozijnen. In een aantal gevallen zou het kunnen voorkomen dat het beter is om (deels) de bestaande dorpel(s) te gebruiken als stelkozijn en in dat geval komen de kunststof stelkozijnen te vervallen. Dit is bijvoorbeeld het geval bij houtskeletbouw woningen, ingemetselde kozijnen en kapot tegelwerk rondom het kozijn.

    De beste montagewijze zal altijd bepaalt worden door een bouwkundig specialist na een grondige inspectie van de situatie. Hierdoor kun je er zeker van zijn dat de kozijnen op een juiste manier gemonteerd worden.

    De montagewijze die KozijnPlan hanteert, zorgt ervoor dat de prijzen iets hoger liggen dan wanneer we stomp zouden monteren. Het is bij ons echter wel mogelijk om de kozijnen in termijnen te betalen, waardoor je slechts een klein bedrag per maand hoeft te betalen!

    Wist u dat uw browser verouderd is?

    Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

    Upgrade hier uw browser
    Ga verder op eigen risico