Wil je met ons in contact komen?

  Kunststof of aluminium kozijnen?

  Zodra je toe bent aan nieuwe kozijnen dien je ook een afweging te maken tussen de verschillende materialen. Twijfel je nog tussen kunststof kozijnen en aluminium kozijnen? Wij helpen je graag verder door een vergelijking te maken tussen deze twee soorten.

  Wat zijn precies de verschillen tussen kunststof en aluminium kozijnen?

  Kunststof kozijnen zijn goedkoper dan aluminium kozijnen

  Als het gaat om de prijs is er een groot verschil tussen kunststof en aluminium kozijnen. Aluminium kozijnen zijn namelijk aanzienlijk duurder dan kunststof kozijnen. De prijs van aluminium kozijnen ligt vaak tot wel 30% hoger.

  Zowel kunststof kozijnen als aluminium kozijnen zijn onderhoudsvriendelijk

  Wat betreft het onderhoud kan er gezegd worden dat beide soorten onderhoudsvriendelijk zijn. Beide kozijnen zijn goed bestand tegen weersinvloeden en hoeven niet geschilderd te worden. Simpelweg 1x per jaar schoonmaken met een eenvoudig sopje is al voldoende om de uitstraling van de kozijnen mooi te houden.

  Voor aluminium kozijnen geldt echter wel dat ze een stuk minder onderhoudsvriendelijk zijn voor huizen dichtbij de kust. De aluminium kozijnen zijn dan wel bestand tegen gewone weersinvloeden, maar ze zijn niet goed bestand tegen de invloeden van de zee. Kunststof kozijnen hebben dit probleem niet.

  Kunststof kozijnen isoleren beter dan aluminium kozijnen

  De slechte isolatie van de oude kozijnen is vaak één van de belangrijkste redenen om de oude kozijnen te vervangen. Bij het zoeken naar nieuwe geschikte kozijnen is de isolatiewaarde dan ook erg belangrijk. Hierbij geldt: hoe lager de isolatiewaarde, hoe beter het kozijn isoleert. De isolatiewaarde van de kozijnen is natuurlijk niet alleen afhankelijk van het materiaal, maar ook van het merk en de glaskeuze. Hierdoor kan de isolatie per kozijn dus weer verschillend zijn. Over het algemeen kan er gezegd worden dat de isolatiewaarde van kunststof kozijnen tussen de 1 en 2 W/m2K ligt. De isolatiewaarde van aluminium kozijnen is daarentegen gemiddeld tussen de 1,8 en 2,7 W/m2K.

  Beide soorten kozijnen hebben hun eigen kenmerkende uitstraling

  De uitstraling van kozijnen is grotendeels een kwestie van smaak. Kunststof kozijnen hebben een natuurlijke uitstraling en voldoen aan de uitstraling van typische Nederlandse kozijnen. Ze passen dan ook bij elk type woning. Aluminium kozijnen hebben daarentegen een moderne uitstraling. Deze moderne uitstraling werkt echter slechts bij een beperkt aantal woningen. Bij de meeste woningen zien aluminium kozijnen er eerder goedkoop dan modern uit.

  Daarnaast zijn de kozijnen natuurlijk wel deels aan te passen naar uw smaak. Zo kun je bij zowel aluminium als kunststof kozijnen kiezen voor de kleur die het beste bij jouw woning past. Daarnaast is het bij kunststof kozijnen zelfs mogelijk om te kiezen voor een houtlook. Hierdoor geniet je van de voordelen van kunststof, maar dan met de uitstraling van hout!

  Kunststof kozijnen hebben een langere levensduur dan aluminium kozijnen

  Ook de levensduur is van belang als je nieuwe kozijnen gaat kiezen. Je wil natuurlijk niet dat de kozijnen al na een korte periode vervangen moeten worden. Kunststof kozijnen gaan aanzienlijk langer mee dan aluminium kozijnen. Voor kunststof kozijnen geldt dat de gemiddelde levensduur 50 tot 70 jaar is en voor aluminium geldt een gemiddelde levensduur van 40 jaar.

  Veilig wonen met zowel kunststof als aluminium kozijnen

  Zowel aluminium als kunststof kozijnen zijn erg veilig. De stabiliteit van kunststof kozijnen is uitstekend doordat het kozijn met staal versterkt wordt. Daarnaast zijn ze ook nog eens inbraakveilig en ze werken brandvertragend. Ook aluminium kozijnen hebben een goede stabiliteit en zijn brand- en inbraakwerend.

  Voor duurzame kozijnen kiest u voor kunststof kozijnen

  De duurzaamheid van kozijnen kan worden bepaald aan de hand van het productieproces, het onderhoudsproces en de mogelijkheid tot recyclen. Het productieproces voor beide soorten kozijnen is in de loop van de jaren steeds verder verduurzaamd. Daarnaast hebben zowel aluminium als kunststof kozijnen vrijwel geen onderhoud nodig, waardoor er geen uitstoot is van schadelijke stoffen. Als laatste zijn beide materialen ook te recyclen, al is dit voor kunststof kozijnen wel gemakkelijker en goedkoper. Al met al zijn kunststof kozijnen de beste keuze als je wilt kiezen voor duurzame kozijnen.

  Kies jij ook voor kunststof kozijnen?

  Kunststof kozijnen zijn tegenwoordig veruit het populairst; steeds meer mensen zien de grote voordelen van kunststof en willen ook genieten van kunststof kozijnen. Kies jij ook voor kunststof kozijnen? Dan ben je bij KozijnPlan aan het juiste adres!

  Onze kunststof kozijnen zijn van uitstekende kwaliteit en we kunnen dan ook met een gerust hart 20 jaar garantie bieden. Daarnaast heb je bij ons ook nog eens de mogelijkheid om in maandelijkse termijnen te betalen. Voor een vrijblijvend adviesgesprek met een van onze adviseurs en een vrijblijvende aanbieding op maat kun je ons bellen of ons contactformulier invullen.

  Kies voor kunststof kozijnen!

  Plan vandaag nog een afspraak in met een van onze adviseurs.

  Wist u dat uw browser verouderd is?

  Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

  Upgrade hier uw browser
  Ga verder op eigen risico