Wil je met ons in contact komen?

  Levensduur kunststof kozijnen

  Wanneer u van plan bent om nieuwe kozijnen aan te schaffen, is de levensduur van het kozijn natuurlijk één van de belangrijkste punten waarop u uw keuze baseert. U wilt namelijk wel dat uw kozijnen zo lang mogelijk meegaan, zodat u er lang van kunt genieten.

  Hoe lang gaan kunststof kozijnen mee?

  Kunststof kozijnen hebben een zeer lange levensduur en gaan gemiddeld 50 tot wel 75 jaar lang mee. Dit is de gemiddelde levensduur en geeft u dus geen garantie dat uw kozijnen ook daadwerkelijk zo lang meegaan. In de praktijk kan het voorkomen dat uw kozijnen minder lang, maar misschien zelfs wel langer meegaan. De levensduur zal verschillen per situatie en is afhankelijk van verschillende factoren.

  Hoe zorg ik ervoor dat de optimale levensduur wordt bereikt?

  Om de optimale levensduur van kunststof kozijnen te behalen, dient u rekening te houden met verschillende factoren.

  1. Kies voor kwaliteitskozijnen

  Dit klinkt vanzelfsprekend, maar dat is het niet. Er zijn vele verschillende soorten kunststof kozijnen op de markt en de kwaliteit van deze kozijnen kunnen zeer uiteenlopend zijn. Het is daarom belangrijk dat u zich verdiept in de verschillende merken die er zijn en op basis daarvan een goed besluit neemt. Dit betekent dus niet dat u klakkeloos voor de goedkoopste optie moet kiezen. Dit resulteert vaak in kozijnen van mindere kwaliteit en daarmee ook een kortere levensduur. U kunt beter voor de kwaliteitsmerken kiezen tegen een iets hogere prijs.

  2. Zorg voor een goede montagewijze van de kozijnen

  De kwaliteit van uw nieuwe kozijnen kan nog zo goed zijn, maar zonder de juiste montagewijze zal de kwaliteit en daarmee de lange levensduur verloren gaan. U doet er daarom verstandig aan om de montage aan professionals over te laten, maar ook de professionals passen verschillende methoden toe. In de meeste gevallen is monteren op stelkozijnen, en dan het liefst op kunststof stelkozijnen, een goede montagewijze. Deze stelkozijnen zorgen onder andere voor een zeer goede en stevige constructie die bestand is tegen verschillende weersomstandigheden, waardoor de kwaliteit van de kozijnen behouden blijft en daarmee ook de levensduur optimaal is.

  3. Maak uw kozijnen regelmatig schoon

  Als laatste is ook het regelmatig schoonmaken van uw kozijnen verstandig, want ook dit zorgt ervoor dat uw kozijnen de optimale levensduur kunnen bereiken. Kunststof kozijnen zijn zeer onderhoudsarm, dus dit betekent niet dat u wekelijks uw kozijnen moet schoonmaken. De kozijnen zullen na verloop van tijd wel vies worden door bijvoorbeeld straatvuil. Als dit lange tijd niet wordt schoongemaakt kan de kwaliteit van het kozijn wel verloren gaan, omdat het vuil dan in het kozijn trekt. De kozijnen één tot twee keer per jaar schoonmaken zorgt er al voor dat uw kozijnen in goede staat blijven en dus de optimale levensduur kunnen bereiken. Het schoonmaken kunt u heel eenvoudig met een simpel sopje doen.

  Vergelijking levensduur kozijnen

  Zoals gezegd hebben kunststof kozijnen een gemiddelde levensduur van 50 tot 75 jaar. Dit is heel lang, maar hoe zit het met de levensduur van kozijnen van andere materialen? Heeft kunststof de beste levensduur?

  Levensduur kunststof vs. houten kozijnen

  Wat betreft houten kozijnen zijn er twee opties: hardhouten en zachthouten kozijnen. Voor de hardhouten kozijnen geldt dat ze gemiddeld 75 jaar meegaan en voor de zachthouten kozijnen is de levensduur gemiddeld 20 jaar.

  Hardhouten kozijnen kunnen dus net zo lang meegaan als kunststof kozijnen, maar een groot verschil is dat houten kozijnen zeer veel onderhoud nodig hebben om deze lange levensduur te bereiken. De kozijnen moet regelmatig schoongemaakt worden en ook nog eens om de 5 jaar geschilderd worden.

  Levensduur kunststof vs. aluminium kozijnen

  Aluminium kozijnen gaan gemiddeld ongeveer 40 jaar mee. Dit is aanzienlijk korter dan de levensduur van kunststof kozijnen.

  Met kunststof kozijnen zit u dus het beste wat betreft levensduur. Daarnaast kent kunststof ook nog vele andere voordelen ten opzichte van hout en aluminium, zoals de gunstige prijs en de zeer goede isolatiewaardes.

  Wat zijn de bijkomende voordelen van een lange levensduur?

  Een lange levensduur is voor u natuurlijk van belang, omdat u het liefst slechts één keer nieuwe kozijnen wilt aanschaffen. Er zijn echter nog meer voordelen te vinden die voortkomen uit de lange levensduur van kunststof kozijnen:

  • duurzamer;
  • geld besparen.

  Doordat u kunststof kozijnen waarschijnlijk slechts één keer in uw leven hoeft aan te schaffen, wordt het materiaalgebruik beperkt. Daarnaast hoeven er ook minder kozijnen geproduceerd te worden, waardoor de uitstoot in het productie- of verwerkingsproces beperkt wordt.

  Kunststof kozijnen zijn niet alleen duurzaam vanwege de lange levensduur. De kozijnen zijn ook duurzaam doordat het materiaal recyclebaar is, de kozijnen niet geschilderd hoeven te worden en het schoonmaken slechts een keer per jaar met een eenvoudig sopje moet worden gedaan (uitstoot van chemicaliën wordt hiermee beperkt).

  Logischerwijs zorgt een lange levensduur van de kozijnen er ook voor dat u geld bespaart. Hoe langer het duurt voordat u nieuwe kozijnen hoeft aan te schaffen, hoe meer geld u bespaart. Daarnaast zijn kunststof kozijnen ook nog eens goedkoper dan houten en aluminium kozijnen en doordat de zeer goede isolatiewaardes ook lang behouden blijven, bespaart u ook nog eens op de energiekosten.

  KozijnPlan voorziet u graag van nieuwe kunststof kozijnen

  Bij KozijnPlan heeft u de keuze uit kunststof kozijnen van de kwaliteitsmerken Schüco en Veka. Onze VCA-gecertificeerde monteurs monteren uw kozijnen indien mogelijk op kunststof stelkozijnen, zodat u zo lang mogelijk kunt genieten van uw nieuwe kozijnen.

  Bent u geïnteresseerd in onze kunststof kozijnen? Wij komen graag bij u langs voor een afspraak en voorzien u van een aanbieding op maat. U kunt ons bellen of ons contactformulier invullen. Wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met u op.

  Wist u dat uw browser verouderd is?

  Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

  Upgrade hier uw browser
  Ga verder op eigen risico