Wil je met ons in contact komen?

  Kozijnen vervangen

  Kozijnen gaan tegenwoordig steeds langer mee, maar zullen op den duur toch aan vervanging toe zijn. Kozijnen vervangen is vaak een grote investering, maar zeker ook een noodzakelijke. Uiteindelijk zal deze investering alleen maar voordelen opleveren, zowel financieel als niet financieel. Maar wanneer is het nu écht tijd om de kozijnen te vervangen?

  1. De levensduur van de kozijnen loopt ten einde

  Veel van de redenen om kozijnen te vervangen, zullen samenhangen met de levensduur van de kozijnen. Zodra kozijnen het einde van hun levensduur bereiken, zullen er namelijk gebreken ontstaan. Een aantal van deze gebreken zullen beter merkbaar en zichtbaarder zijn dan andere, maar elk van deze gebreken geeft aan dat het tijd is voor vervanging. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan tocht, afbladderende verf en rottende kozijnen.

  De gemiddelde levensduur van kozijnen is verschillend per materiaal.

  • zacht hout: 20 jaar;
  • hard hout: 40 – 75 jaar;
  • aluminium: 40 jaar;
  • kunststof: 50 – 70 jaar.

  Als jouw huidige kozijnen (bijna) deze levensduur hebben bereikt, is het goed om na te denken over vervanging van de kozijnen. Ook in het geval dat de gebreken nog niet sterk aanwezig zijn. De kans is namelijk groot dat deze op korte termijn alsnog zullen ontstaan.

  Kozijnen van hout of aluminium

  Indien jouw huidige kozijnen nog van hout of aluminium zijn, kun je erover nadenken om je kozijnen te laten vervangen door kunststof kozijnen. Kunststof kozijnen hebben namelijk grote voordelen ten opzichte van houten en aluminium kozijnen.

  Zo zijn kunststof kozijnen onderhoudsvriendelijker, duurzamer, veiliger, hebben ze betere isolatiewaardes én hebben ze over het algemeen een langere levensduur.

  2. De isolatie wordt slechter

  Een van de belangrijkste redenen om over te gaan tot vervanging is een verslechterde isolatie. Hoe ouder de kozijnen zijn, hoe slechter de isolatie is. Door de vele verschillende weersomstandigheden zullen er, na verloop van tijd, kleine beschadigingen kunnen ontstaan in de kozijnen. Deze beschadigingen hebben grote invloed op de isolatiewaarde van uw kozijnen.

  Wanneer de isolatie is verslechterd, betekent dit dat je meer energie zal verbruiken. Dit zal uiteindelijk ook resulteren in hogere energiekosten. In dat geval is het zeker interessant om te kijken naar nieuwe kozijnen. Door jouw huidige kozijnen te vervangen kun je weer genieten van een lekker warm huis in de winter tegen lagere energiekosten.

  Daarnaast hangt de isolatie ook samen met enkel glas. Enkel glas isoleert slecht waardoor er veel warmte ontsnapt. Indien jouw huidige kozijnen nog beschikken over enkel glas, is het verstandig om dit te laten vervangen door HR ++ glas. Hierbij kun je voor het beste resultaat ook meteen het kozijn meenemen zodat je kunt genieten van een optimale isolatie.

  3. De kozijnen hebben onderhoud of reparatie nodig

  Een andere reden om de huidige kozijnen te vervangen is het onderhoud of de reparatie.

  Houten en aluminium kozijnen hebben van zichzelf al veel onderhoud nodig. Ook voor kunststof kozijnen zal de noodzaak voor onderhoud en daarmee ook reparatie toenemen naarmate de kozijnen ouder zijn (als het einde van de levensduur bereikt wordt) en meer beschadigingen hebben.

  Voor zowel onderhoud als reparatie geldt dat dit niet altijd de verstandigste keuze is, vooral wanneer jouw kozijnen tegen het einde van de levensduur aanlopen. Je hebt dan namelijk kans dat er snel na reparatie of onderhoud weer nieuwe problemen ontstaan en je alsnog tot vervanging over moet gaan. Dit zorgt voor dubbele en daarbij ook onnodige kosten.

  Het belangrijkste bij onderhoud en reparatie is in ieder geval dat je direct actie onderneemt. Als je te lang wacht, is er een grote kans dat er meer problemen zullen ontstaan.

  4. De veiligheid neemt af

  Ook de veiligheid kan een rol spelen bij vervanging. Ramen en kozijnen zijn natuurlijk een makkelijke ingang voor ongewenste bezoekers en het is dan ook van groot belang dat de veiligheid optimaal is.

  Deze veiligheid betreft niet alleen de sloten op de kozijnen, maar ook de kozijnen zelf. Zodra de kozijnen in slechtere staat zijn, is het gemakkelijker om binnen te komen. Het kozijn is dan namelijk minder stevig. Nieuwe kozijnen zijn over het algemeen nog steviger dan dat de oude profielen waren en voldoen aan verschillende keurmerken voor veilig wonen (SKG en PKVW). Met het vervangen van de kozijnen zal de veiligheid dus toenemen.

  5. Een nieuwe uitstraling

  Als laatste kun je jouw huidige kozijnen laten vervangen, omdat je graag een andere uitstraling voor je huis wil. De huidige kozijnen voldoen bijvoorbeeld niet meer aan jouw wensen wat betreft kleur, materiaal of stijl. Met het vervangen van je huidige kozijnen kun je weer een nieuwe uitstraling aan jouw huis geven.

  Kozijnen laten vervangen

  Of het nu gaat om houten kozijnen vervangen door kunststof kozijnen of oude kunststof kozijnen vervangen door nieuwe kunststof kozijnen: KozijnPlan helpt je graag bij het vervangen van jouw kozijnen. Indien je interesse hebt, kun je een afspraak maken met een van onze adviseurs voor een adviesgesprek bij jouw thuis. Hier heb je de mogelijkheid om al jouw wensen en vragen uitgebreid te bespreken. Op basis van dit gesprek kan onze adviseur met een aanbieding op maat komen.

  Je kunt contact met ons opnemen door middel van het contactformulier of je kunt ons tijdens werkdagen bereiken door te bellen naar 088 600 1300.

  Wist u dat uw browser verouderd is?

  Om de best mogelijke gebruikerservaring van onze website te krijgen raden wij u aan om uw browser te upgraden naar een nieuwere versie of een andere browser. Klik op de upgrade button om naar de download pagina te gaan.

  Upgrade hier uw browser
  Ga verder op eigen risico